Laptop world; the truth of I-Pad

Ch: Гледайки световната цивилизация не мога да не мисля за миналото. Не толкова за бъдещето. Бъдещето е ясно – световната цивилизация е тръгнала хванала скиптъра на техноцентризма и откриването на нови бъднини в космоса и вселенския потенциал. Това хубаво. Но миналото, миналото то е важно за това доколко имаме перцепция за собственото си развитие. Интернет дойде твърде скоро за неодухотвореното население на 21 век. Нещо, което е трудно да се прецени как влияе. Може за добро, може и за лошо. Може да дойде изкуствения интелект или междугалактическия Интернет и ние ще влезнем във Вечните Ловни Поля. Може и да дойдат лоши алтернативи и тогава вселенската цивилизация да се озове в нищелярна демократична макартиска глобалност. Там където всичко се търгува и всички печелят. Там където всички сме вързани във фейсбук и майспейс и където всеки е приятел на всеки и печели от това. Къде е бъдещето на вселенската околостричност? Никой не знае. Брус Голд (Джоузеф Хелър – “Чисто Злато”) не се съмняваше в демократичната техноцентричност, която тресеше света и която щеше да го тресе през следващите векове. Въобще пътя на технологиите не е лек. Всички сме живели с грешките на другите преди нас. Цивилизационната мъдрост е такава. Това е свършен факт.

Ето че идват технологиите и ние предричаме светло бъдеще. Но какво? Дори да докарате безсмъртен живот, знайте едно: възможностите за генно инжинерство са пределни и имат обхват на сила, с която може да се изпълняват. Всички мислят, че перфекционизма на хората ще доведе до високи бъднини. Е, имате лимити и ще се съобразявате с тях. Техноутопичният центризъм не води до велики бъднини. Въобще трансхуманизмът, колкото и да е хубав не e достатъчен. Давай с технологии, давай в Майспейс, MyBooks, давай с лаптопа навсякъде. вече I-Pad, Майкрософт ще отговорят с другата джаджа. след време всички ще се замеряме по улиците, колко много сме видели и прочели от джаджите. Джаджите ще  опростят мисленето, но няма да са за глупави хора. Така мечтания от мен E-book Reader Device ще стане реалност и аз ще подам ръка на технологията. Ще се моля да ми даде максимума. Библиотеката ми замира. Мога да чета каквото пожелая с натискане на пръстите си. след време просто ще разглеждам и ще мисля. Докаде стигаме? Всички дотолкова сме наблъскани с изкуство и култура и ценности че никой не смее да предрича ако има някакъв културен или социален колапс. Всеки ще командва някакъв периметър от земя около себе си. с Лаптоп или подобна джаджа. Като оная реклама където момичето скача и се озовава в нанотехнологично поле което и дава уеб гарантираност и връзка с всеки. Така си го преставете. Само че уловката е една. Тука вече говорим за хардкор технологии и те са само за хардкор играчи. Тоест за може би магьосници. Вярвам в магията, но според мен това е технологично средство а не дарба от бога. Биотехнологически човек се приспособява към магическото. Все пак отваряме портали с манипулация на молекулите. Ако измислите дивайс, който го прави той ще бъде персонален и личен. Тоест артефактът си е ваш за вашо ползване. Командва се от вас и от никой друг. За да измислите магическото от технологичнoтo трябва да вложите знание, може би дори ген. Не става тула-лупа станахме супергерои. Идва с много знание, много абстракция.

Технологиите и тяхното бъдеще според мен е следното. Ще се стигне до Лаптопна Глобалност в Интернет еосфера. От там сигурно някои ще останат на тази лаптопна глобланост и обикновеност проникновена, докато други вероятно малцина ще овладеят тези технологии, които само те и никой друг няма да прави. Разбирате ли, след време няма да имате нужда от нищо друго освен един лаптоп и 200 лв, което ви прави независим човек. от там ще печелите точки от известност и богатство. Гледайте на него като tool-а за развитие. Малцина ще грабнат лаптопите си и ще узорпират пространството. Не са точно хакери. След време и тази дума ще се преосмисли. Това ще са безкрайно умни и будни умове. Демек след 25 години когато в монета ще държим знанието на света трябва да има умове, които да овладеят това знание. Защото хората не държат пълното образование. Те искат просто лаптопна техно-отокрация. Това лесно се постига. От там културата ще бръмчи и ще бибипка и ще дава сигнали за гледища и точки. Ще дават Цветан Тодоров или Умберто Еко или някакви техни млади варианти. Не се знае. Ние просто ще цъкаме с език и ще отваряме интелекта си. Лесно е. Но какво след това? Не вярвам света ей сега да дойде и всичко да се изплати и богатите да не плачат, а бедните да се смеят. Къде е бъдещето на тази техно-отокрация? Вярвам, че има път за техно-отократизма. Знам, че е привлекателно бъдеще, но земността отваря повече благини отколкото термоядрения скок. Ако искате нещо повече трябва с психика да управлявате планетите си. Това се иска от вас. Иска се да мислите психично. Ако искате най-доброто технологично и натурално – докажете го. Защото има технология във всяка частица атом на този свят. Уверявам ви: вариантите след I-Pad и Amazon Kindle не са големи. най-вероятно батерия или мощност. от там нататък се иска просто абстракция. Това е. Не мисля, че може да се каже много по този въпрос. ще измислите перфектната технология физически и ще имате най-доброто, което може да желаете. Стигнете до там хора. Отворете съзнанието си. Ще имате силна технология, но тя е за силни хора. И лаптопната глобалност е повече за всички. Техноправдивата монекулярност е повече за силните.

BR: да насочим внимание към т. нар. човешко състояние на екзистенция. или такова състояние на човечност, което все така продължава да се технологизира и еманципира от природното, като го унищожава. проблемът е ефектът техноотокрация – безприродност. но не чрез отделяне от земята, а чрез природното унищожение. за какъв тип човечност говорим тук? човечеството ще развие еротичното еко отношение към проблемите на живота. ако все още съществува някаква идея за моралност, то тя най-видно личи именно от организациите за защита на природата. не заради самата природа, а заради смисъла на самото това човечество.

самата концепция за техноотокрация и нейното осъществяване е погрешна, тъй като това, което се опитва да гарантира като подсигуряване на подръчностите, чрез тяхното удължаване и манипулиращо размножаване няма да подобри живота. животът изобщо не може да бъде „подобряван”. това може да подобри някакъв ограничен лайфстайл, който единствено може да бъде налаган, който носи и своята все още мрачна страна.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s