religion

Когато погледнем навън и забележим хората навън, несъмнено някои си задават смислови въпроси. Въпросите всички ги знаят. Съдбата е уникално нещо и всеки изживява живота си по-уникален начин, независимо колко е дълголетен той или тя. Отварянето на човешката парадигма към нещо повече от Ада, Рая и Чистилището на Данте е належащ въпрос в развитието на човешката култура и митологизирането на човешкото битие. Задавайки си въпроса за живота в пълната му цветност ние разбираме всъщност че нищо не знаем. Кои сме, защо сме на този свят и какъв е смисъла му ние не разбираме и не знаем как да разберем. Мисля, че обаче ние не искаме или не се опитваме да разберем. Аз се опитах да разбера нещо затова и открих, че и аз не знам много или поне не разбирам много, но това отвори светлина пред други факти и общо взето осъзнах, че ако пиша за това може да осъзная повече.

Според мен това е проблема на повечето осъзнати хуманисти е, че те не развиват религията и митологията в личен план. Никой не прави достатъчно свободни съчинения на тема Библия или Корана. Освободеното мислене почти не съществува. И да съществуват свободни разбирания за божественото и личното това може да съществува само в апокрифни материали. Имам лично мнение относно божественото, но сега тук в тази статия не смятам да го предлагам. Или поне не изцяло. Когато мислим за Бог, не знам дали повечето хора не си задават въпроса какво всъщност може това съзнание. Ако да всичко е дело на природата, а природата е дело на Бог – ок, значи имаме манипулатор на материя, съзнание, което е измислило кодовете. Защото според мен и това е моята лична физико-религиозна гледна точка, има уникален многосимволен код във всяка прашинка и молекула и дори по-малко каквото успеете да измислите или засечете във всяка единица. Това е според мен смисловия подход. Има код дори в 18 грама тежащата човешка душа Ок, вярвайте в Исуса и в мъже, които могат невероятни неща, но може ли да се вярва в съществуването на съзнания, които до такава степен манипулират материята, че са заложили еволюцията на всемирния строеж, вселенската система. Никъде не се споменава за такова нещо в библейски източник, а това, което ни е дадено, че светът е даденост. И мисля, че това е основна грешка на повечето лични или общностни религиозни тези. Всичко е Имир умря и дойде Один и после дойдоха останалите Хримтурси, Рагнарок се разрази и бум! тряс! – Ада се разцепи и всичко отиде по дяволите. Това е целия смислов строеж. Идва великата битка и ще се случи пълно отцеждане. Най-добрите ще бъдат избрани в Рая, а лошите ще ги сполетят болезнени тръпки и преживявания в Ада или чистилището. Защо? Смисъл защо аз ще получа кеф или болка, а другия обратното. Защо аз съм по-добър от обикновен човек или той по-добър от мен. Не претендирам, че съм избран да живея във всемирния Рай, просто смятам, че животът ни изпитва и смятам, че постепенно силните биват отсявани и те водят. Тука това не е велика битка. Това е история хора. Армагедонът е идвал и се е случвал постоянно. Поне веднъж на век според мен ако така гледате на нещата. В смисъл може и да дойде този век може и да не дойде. Но тук както го развиват в 21 век го имат за век на мисълта. И аз така го имам. Сега вече да издаваш изкуство и да развиваш мисловни въпроси не е въпрос на престиж или на избраност – всеки може да го прави. Тоест дори някакъв човечец като мен може да го прави. Това ми дава свобода на мислене и свобода на изразяване. Мисълта ми тече гладко и мога да кажа какво мисля.

Затова и смятам, че животът предстои да ме изненада. Смятам обаче че мисълта ми може да се сблъска с други мисловни потоци. Същността ми и битието ми може да предложат какво ли не. И така е с всеки. Да не мислите че не са гледали в края на 19 век „Ами сега е последния ни век, дай да направим света преди великата битка“. Дали е дошла или не във погледа на ужаса от ВСВ – не знам. Смятам, че днес повече от всякога войната ще е мисловна. Няма да има клане или вирус, просто хората ще се сринат и може и да оцелеят, може и да бъдат наистина отсяти. Не се наемам да прогнозирам идващите векове. Бумът на търговията и технологиите и идващата космологична крачка пред човечеството са належащи проблеми. Животът се случва и постепенно излизаме от черупките си. Това не носи някакви по-големи облаги – по-велик полубезсмъртен кеф или нещо повече; това е развитие на ума на по-горно ниво. Защото хора дори да живеем във великите обятия на космоса или на дъното на океана ние ще имаме общо взето същия социо-културен строй какъвто имаме в момента. Да, новите технологии и знания предлагат все по-широк спектър от развитие и все по-големи дейности. Просто животът няма да се промени кардинално. Цялата промяна дори всички да сме до ушите в I-Pad-ове или Pod-ове няма да се отрази на лайфстайла, тя ще се отрази на мисленето.

Тоест промяната ще е повече мисловна и силна. Затова и сега на близо 25-години седя и пиша такива неща, които смятам, че ми дават смислова простота и широк обзор на знанията. Сега повече от всякога искам да запазя психиката си и физиката си дълголетна и силна с години защо не столетия. Сега ми е времето. Ако не докажа, че мога нещо повече ще остана безсмислен в историята. Може да бъда споменат или не, да има мой некролог, но ако не направя нещо повече значи няма да има смисъл целия ми живот и може би живота след смъртта ми или физическото и духовното прекратяване на съществуване на личността ми. Затова и смятам, че при мен промяната е започнала. Вярвам и се гордея че това е така. Промяната дойде преди години в някои неподозирани умения, които повече бих споделил в личен разговор отколкото да убеждавам невярващите тук. Просто защото дори вярата ми за богове и техните лица е строго индивидуална. Не мога да убедя никого просто защото съм човек като всички хора дори да умея нещо повече от тях, за такова нещо няма емпирични доказателство. Защото умения има всякакви хората и човешкте убеждения са твърде разнообразни за да занимавам хората. Така че целия смисъл на религията е точно такъв – смислов; религията е смислена така да се каже. Получава се тафтология и може би парадокс, но даването на погледа в нещо повече може да открие неподозирани величини и житейски изживявания. Хората сами я създават. Сами творят митовете си и фолклора си. Сциентологията е човешко творение, а не дар божи. Бог или боговете както казах са ви дали кодовете и са ви оставили сами да се оправяте. От тук нататък съдбата на човешката популация тук а може би и другаде е само в ръцете на хората.   И това е целия смислов апотеоз на религията. Тя и смисълът на живота дават неподозирани отговори за целия кръговрат и житейски поглед на вселенско ниво. И тук тези отговори не са неизвестни. Хората не искат да ги осъзнаят, а не обратното. Когато отворите съзнанието си за нещо повече и това не е Флоберов подход на поп-психологията, тогава може да се конкурирате дори с божествата ако не по умения, то по знания. Но сега сте просто наистина прашинки в човешката емпиричност. И с това и завършвам. Религията е мисловно дело, а не дар от бога. То не е натрапено. Вярванията са си наши. Сами сте написали религията и няма нищо, което да е отгоре. Тоест дори да има теологизиране както от наша а и от божествена страна (и те имат съзнания) то е немислимо без качествено анализиране. Тоест според мен бог или по-точно боговете имат човешки вид и човешки маниери. Макар и много, но не и всемогъщи те са с човешки качества а може би и с човешки недостатъци.

Свръх физичността на света според мен е че мисленето е създало света, а не обратното. Затова и тези съзнания са оформили света със своята мисъл и действия. Задали са му еволюционен старт. В това е и целия смисъл на божественото. В еволюционния старт. И затова и Дарвин според мен потвърждава религията, а не я отрича. Дори Бог да е създал земята и реките за 7 дена, някак… как да кажа… според мен това не е интерпретирано по правилен начин, нито от хората по времето на Дарвин, нито след тях. Просто защото според мен, висшата сила е задала еволюцията на строежа на реките, морето, земята, горите и планините. От там нататък всичко е продължило във възходяща посока. Така е и с хората. Божествения пръст е че мисленето е еволюирало в един момент. Появили са се разумни животински видове, които постепенно са се оформили и са еманципирали като мислещи човешки съзнания. Боговете са създали хората за да има съпоставка. Света е създаден от тях, за да има съпоставка. Еволюцията е зададена от тях. Или той. Или каквито и да е определения да има. Това е целия смислов старт. Това е и края на тази статия.

Реклами

Един отговор на “religion

  1. Срещал ли си трудове на Ян ван Райкенборг и Катароза де Петри..?
    А какво е мнението ти за катарите, богомилите…
    Интересна е статията, гледната точка на места се покрива с моята…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s