anime culture in Bulgaria

Когато бях малка едно от първите анимационни филмчета,които гледахме със сестра ми бяха „Sailor Moon“, „Voltron“ и сладката Канди („Candy Candy“) – най-интересните през  онова пост-комунистическо време в началото на 90те години.Историята, героите ,цветовете и въобще всичко в тях беше съвсем ново и интересно за българските зрители .Еднообразния комунизъм беше създал  добра среда за възникването на една нова и цветна култура .А когато  на пазара се появиха и  конзоли като sega  и playstation (да не забравим и nintendoто)  мъглата се разсея съвсем за да излезат купища млади фенове и едно ново начало от там. И така беше създаден канал за аниме и манга в mirc  а след това и anime.ludost.net – форум за обсъждане и срещи на  фенове на аниме и манга културата в България, по-късно aniventure-a , фестивал за аниме и манга култура, който се организира  всяка година  .

Бих казала ,че времето ,в което се появи това аниме течение беше много подходящо като алтернатива на чалга ,метъл и сръбската култура на пиене, в която България все още  се опитва да не се удави.Това се дължи, може би, на факта , че  японската култура  е доста по-културна  и изтънчена от българската.Но това, което ги обединява е митологията .Българите имаме много интересен фолклор, на който дори и японците биха завидели – със всичките ни митологични същества и суеверия, които дори християнството и османската власт не са успели да заличат. Именно тези фолклорни вярвания, които  присъстват в живота ни под формата на стари приказки и суеверия от миналото, са това което  притегля толкова много млади хора към аниме и манга културата, а ние си ги имаме много в България.

Наистина lolipop костюмчетата на героините и героите от японските филми и комикси завладяха въображението  на много българи и така както на много други места и тук се появи  cosplay състезанията за най-добре и сполучливо направен костюм на герой от аниме, манга или игра , където участниците могат да се превъплътят в любимите си герои и така, досущ като  истински гейши да очароват публиката или някой богат спонсор.Естествено във всичко това има известна еротична нотка, без която далеко източната култура не би била това което е, но тя  е добре забулена и загатната зад маската на чайни церемонии и висок културен идеал .

Аниме културата е доста екзотична на всякъде по света.Всъщност тя си е направо луксозно хоби извън Япония и далечния изток.Романтизмът (както и сушито) на който лъха от там е успял все пак да стигне и до нас и да ни накара дори за малко да забравим силиконовите джуки,big brother и пошлостта на модерния западен свят. А ние определено имаме нужда от  още от този  романтизъм, защото сме затънали до гуша в цинизма на материята и и духовната бедност, чакащи за спасение .Всъщност, това което прави аниме и манга културата толкова привлекателна за  младите българи е именно носталгията  по изгубения романтизъм от миналото.Романтизъм, който се е изгубил някъде между алчността и простотията на модерния свят и се завръща при нас с историите на различни анимирани  герои, които дебнат любовта на живота си зад дървета и храсти(все пак истински важните неща са невидими за очите, както е казал Екзюпери). Невинността  ,смирението и храбростта  на героите са главните  действащи  лица в тези истории  и заедно те доказват на зрителя /читателя , че никой политически съюз не  е по–голям  от едно приятелство и една любов.

Това в което се е преобразувал този романтизъм в днешно време  е любовта към загадките и игрите с  увлекателна  история и  красива графика, както и изкуствения интелект, лишен от низшите човешки страсти, обяснявайки интереса на младото поколение към компютърните игри и новите технологии, които са запазена марка на „японското чудо”. Очарованието и обещанието за това чудо и при нас привличат все повече последователи. И дано то се случи за всеки един от нас .

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s